Wat is nu een ideale route voor een wandeloverleg? De ideale route begint – idealiter- daar waar je toch al moest zijn. Een kantoor waar je werkt of het station waar je afspreekt omdat het handig bereikbaar is voor de deelnemers.
Hoewel een Weeting een prachtige stadswandeling kan zijn, is het NIET hetzelfde. Wanneer een route is uitgezet als stadswandeling, gaat de route langs de mooiste of bijzonderste plekken in de stad. Dit zijn soms heel drukke plekken, loopt soms door kronkelige oude straten, en om niets te missen is het navigeren vaak niet simpel.
Ook een Weeting gaat langs inspirerende plekken, maar de route moet dienstbaar zijn aan het overleg: eenvoud is belangrijk!
De vijf criteria:
Rustig: weinig (auto)verkeer langs de route.
Zo min mogelijk kruisingen, liever lange aaneengesloten stukken.
Eenvoudig! Een eenvoudig te lopen route, bij voorkeur langs een gracht, singel of een rondje in een park – in ieder geval een duidelijke ruimtelijke structuur die de route begeleid. Ook spoorlijnen zijn vaak geschikt, een weg langs een spoor is vaak groen en kent relatief weinig afslagen. Het geluid van de treinen valt in de praktijk mee.
De route bevat enkele opvallende punten, die van enige afstand duidelijk zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld een opvallend gebouw, een brug of een plein. Deze punten maken het vinden van de route makkelijker, en zijn daarnaast bruikbaar voor de “mijlpalen” van het overleg.
Een bonus is een verrassende plek in de route. Voor Utrecht is dat bijvoorbeeld De Munt, aan de Leidsekade aan de westzijde van het station. Zelfs mensen die dagelijks in Utrecht komen lopen dit misschien wel mooiste punt van de stad mis, omdat het voornamelijk een woongebied is de meeste mensen in het centrum moeten zijn.
Wanneer we een stad niet goed kennen, dan beginnen we bijvoorbeeld zo:
is er een oude singelgracht rondom het centrum? Het is een mooie en duidelijke structuur en vaak zijn daar wandelpaden langsgelegd. Het voordeel van een singel is verder dat het rond loopt, afslaan hoeft dus in principe helemaal niet. In Utrecht bijvoorbeeld is in 1829 een park ontworpen parallel aan de stadsbuitengracht, speciaal om de stadsbewoners de ruimte te geven om te wandelen en te flaneren. Het park heette in het begin “de Wandelingen”, tegenwoordig het Zocherpark, naar de ontwerper.
Zijn er andere geschikte kanalen of grachten? Bijvoorbeeld in Rotterdam zijn de Westersingel en de Heemraadsingel geschikt.
Loopt er een rivier door de stad, bij voorkeur met een boulevard? In Nijmegen kun je prachtig lopen langs de Waalkade.
Is er een groot park, dat opgenomen kan worden in de route? In de meeste Nederlandse steden zijn parken relatief klein, maar wel vaak heel mooi en het zijn ideale plekken om afspraken vast te leggen
Niemand kent de omgeving beter dan de bewoners. We hopen dan ook dat veel mensen willen meedenken en meewerken om het aantal mooie routes te laten groeien!