Groen tot in de kern van de stad

Geplaatst op: 27 december 2018

De laatste tijd wordt er veel gesproken over gezonde verstedelijking, en de rol van groen in een compacte stad. Ik pleit sinds enige jaren voor groene looprondjes. Gaandeweg ben ik er van overtuigd geraakt dat steden een aaneengesloten groen netwerk met wandelroutes nodig hebben, bestaande uit een combinatie van radialen naar buiten en rondjes van ca 1,5-2,5 km.

Het is in een compacte stad waarschijnlijk lastig om letterlijk vanuit elke voordeur een groen rondje te kunnen lopen. Maar vanuit alle grotere ontmoetingsplekken: stations, scholen, winkelcentra, kantoren is mogelijk, en cruciaal voor het welzijn, juist in een verdichtende stad. “Vlakgroen” toevoegen blijft ook belangrijk.. maar moeilijker en duurder. Een doorgaande kwalitatieve structuur van groene routes naar buiten de stad EN  groene rondjes in de stad draagt verhoudingsgewijs sneller bij aan het welzijn. Cornelis van Eesteren had begin van de 20e eeuw de focus op radialen. Het enige dat je hoeft te doen is het toevoegen van wandelroutes en het maken van verbindingen tussen de radialen. Wat heerlijk moet het zijn om de hele stad te kunnen doorkruisen in het groen.

Zoals Van Eesteren in 1928 al uitriep:  groen tot in de kern van de stad. Hygiënisch eisen. Eenvoudige gedachte, grote overredingskracht.