Lopen of zitten?

Geplaatst op: 29 oktober 2015

Bij een internationaal congres over lopen (ja, dat bestaat), Walk21, kwam ik Arthur Orsini tegen van Coastal Health in Vancouver. Hij bedenkt en implementeert allerlei maatregelen om gezondheid te bevorderen onder het personeel en bij scholen.

Een van de dingen die hij gedaan had was het ontwikkelen van een folder met een beslisboom of een overleg uit je agenda geschikt is om wandelend te doen. De gedachte daarachter is dat er een drempel is om voor te stellen een overleg wandelend te doen – en om te voorkomen dat mensen “nee” te horen krijgen wilde hij er voor zorgen dat het geen beslissing zou zijn, maar een uitkomst van een beslisboom.

Het schema ziet er zo uit:

afbeelding schema

Zelf heb ik nog bijna nooit nee gehoord als ik collega’s of samenwerkingspartners uitnodigde om een overleg lopend te doen – en is bijna iedereen na afloop enthousiast. Maar wat opvalt is dat het lang duurt voordat mensen vervolgens anderen uitnodigen, dus een weeting initiëren. Als ik hen daarnaar vraag, dan is het voornamelijk een kwestie van gewoonte, het zit niet in het systeem. Misschien helpt zo’n schema daar wel bij, zeker als secretaresses deze gaan gebruiken om overleggen in te plannen!

Martine de Vaan