Goed voornemen: meer bewegen zonder dat het tijd kost

Geplaatst op: 16 januari 2016

Is jouw goede voornemen al gesneuveld? Dan bevind je je in goed gezelschap: het gebeurt de meeste mensen. Vandaar dat de top 3 goede voornemens jaar na jaar maar weinig veranderd, volgens onderzoek dat ING jaarlijks uitvoert.

De top 3 goede voornemens 2016 is:

1) Afvallen

2) Meer bewegen

3) Minder druk maken

De belangrijkste drijfveer voor de goede voornemens is gezondheid. Dat vindt iedereen belangrijk. Maar.. gedrag veranderen blijkt een van de moeilijkste dingen die er is.

Ook ik doe aan goede voornemens. In mei 2015 nam ik me voor om voortaan 7 kilometer per dag te gaan lopen. Het klonk als een onmogelijke opgave, naast werk, studie en het opzetten van Weeting. En de doelstelling stond haaks op de adviezen die normaal gesproken over gedragsverandering worden gegeven: begin met kleine stapjes en bouw dan uit.

Nilofer Merchant, een succesvolle ondernemer uit Silicon Valley die in 2014 een veelbekeken TEDtalk hield (Got a meeting? Take a walk!) loopt 50 mijl, dat is ruim 80 km per week! Dat leek me echt onhaalbaar. Maar elke dag 7 km, per week dus 49 km, dat wilde ik wel proberen.

Goed dat was het doel. En toen?

Ik berekende hoeveel km ik al liep elke dag, als onderdeel van het woon-werk verkeer. Dat was 2 x een kilometer, van het station naar kantoor. Dus dat betekende dat ik nog 5 km moest inpassen:

  • Overleggen lopend doen. Naar mate meer collega’s er aan gewend raakten, had ik steeds meer overleggen lopend. Gemiddeld zit ik nu op 3x per week en dit levert per keer 1,5-4 km op, afhankelijk van de lengte van het overleg (en het looptempo van de collega!)
  • Ik schafte een headset aan en ging telefoontjes lopend doen. Goed voor gemiddeld 1 km.
  • Lunchwandelingen. Hoewel ik niet van lunchrondjes hield – ik vond het een hinderlijke onderbreking van de werkdag –  loop ik wel eens met collega’s een rondje tijdens de lunch. Meestal zo’n 2 km.
  • Minder bankzitten: ik verving een half uur ’s avonds op de bank met een rondje lopen met mijn vriend: 2,5 km.

Maar ik had meer nodig om die 7 km te halen:

  • Zo onderbrak ik (familie-)afspraken in het weekend met een rondje lopen. Dit intermezzo bleek voor meer mensen een welkome afwisseling. Toch goed voor gemiddeld zo’n 2,5 km.
  • Zo besloot ik gasten die met het openbaar vervoer kwamen op weg te helpen en nam ik de leukere en (weliswaar iets langere) routes naar de bus ( totaal 1,5 km).
  • Sprak ik met vriend of vriendin niet af in het café of restaurant zelf, maar op 2 km afstand, vooral heel fijn na een iets te lange zit of een iets te zware avondmaaltijd (heen en weer 4 km).  Met een vriendin heb ik inmiddels het theedrinken maar helemaal vervangen door lopen: dat is dan zo’n 6 a 7 kilometer op een doordeweekse avond.

Al met al merkte ik dat er genoeg mogelijkheden zijn om lopen in te passen. Ik haalde de 7 km bijna elke dag, op andere dagen liep ik meer, zodat totaal 49 km per week makkelijk lukte. En misschien is dit wel ook voor jou goed nieuws: laat lopen nou positief bijdragen aan de top 3 goede voornemens! Lopen helpt bij afvallen, lopen IS bewegen en lopen helpt je om minder gestrest te raken..terwijl je tot 60% productiever bent.

Als ervaringsdeskundige kan ik nu na driekwart jaar zeggen dat lopen heel goed te integreren is in je bestaande activiteiten. Het mooie bijeffect is, dat de collega’s, vrienden en familie die je uitnodigt er meestal ook  blij van worden.

Misschien kun je beginnen met 3 km per dag?

 

Martine de Vaan