Weetingworkshop: 14 kansen Westland

Geplaatst op: 11 januari 2017

Begin december had weeting de eer om bij Westland Kaasspecialiteiten een workshop te geven. Westland hield een “week van de duurzaamheid” en dat  gaat ook over gezonde en blije werknemers. Plezier op het werk bleek sowieso geen taboe voor Westland. Veel mensen zitten er toch mee, merken we:  “als het leuk is, is het dan wel werken?” Het zal iets met onze calvinistische roots te maken hebben. Maar bij Westland is dat geen probleem: plezier hebben in het werk is zelfs expliciet een doel.

Komen jullie wel eens buiten?

Het kantoor in Huizen ligt op 300 meter lopen van het weidse Gooimeer. Met de jachthaven Huizerhoofd, wandelpaden langs wuivend riet, dobberende watervogels en zelfs een strandje is het een mooie omgeving. Ook als het wat harder waait zijn vlakbij kantoor in alle rust, kleine en grote wandelrondjes mogelijk  zonder drukke wegen over te hoeven steken. Deze plek zou in de toekomstige World Weeting Rating zeker 4 uit 5 sterren scoren.

Ook bij Westland is er een groepje lunchwandelaars, maar veel deelnemers aan de workshop verlaten op een gemiddelde werkdag het kantoor niet. Hilariteit alom toen een van de deelnemers mijn vraag “komen jullie wel eens buiten” in algemene zin opvatte in plaats van “komen jullie hier wel eens buiten”.

Na een kwartier algemene uitleg over weeting: waarom zou je het doen, hoe kan je het toepassen en wat moet je praktisch regelen gingen we naar buiten. Maar niet voordat iedereen 1 idee op een schrijfkaartje – formaat smartphone (want handig in een binnenzak)  had geschreven. Dat is meteen een tip als je weeting inzet bij een grote groep: deelnemers even zelf de ruimte te geven na te denken over de vraag, en tegelijkertijd te checken of iedereen de vraag begrepen heeft.

Het eerste deel van de weeting stond de vraag centraal: wat kan wandelend vergaderen voor jouzelf betekenen? Aan ideeen voor toepassing geen gebrek:

 

14 toepassingsmogelijkheden 

Overleg leidinggevende – medewerker

1 op 1 overleg

bijpraten

wekelijkse teammeeting

kennismaken nieuwe medewerkers

brainstormen over innovate

een weeting als break in lange meeting

tool bij creatieve processen

evaluatiegesprekken

evaluatie van projecten

aftrapmeetings

lastige vraagstukken bespreken

feedback geven

persoonlijke gesprekken

 

 En wat levert weeting op?

Vrijer spreken

frisse lucht

minder stress

meer ontspannen

gezonder

meer bewegen

fitter voelen

geen rugklachten

hoofd leegmaken

meer energie

meer zonlicht

andere omgeving, andere mindset

 

Aandacht

Halverwege in de haven was het tijd voor uitwisseling van ideeen en een nieuwe vraag. “wat kan weeting voor Westland betekenen”.  Nou daar heb ik wel een idee over, klonk het meteen. “meer energie,  even echte aandacht voor het onderwerp en de persoon. Dat is goed voor de organisatie.”

 

 Kansen voor de organisatie?

energieke medewerkers

meer creativiteit

efficienter vergaderen

meer plezier

100% luisteren naar elkaar

minder afleiding

neuzen zelfde kant op

informeler / vrijer praten onderling

meer ontspanning

 

Legitimatie

Zonder dat die vraag expliciet aan de orde is geweest, kwamen er ook een paar condities uit de groep om het wandelend vergaderen mogelijk te maken bij Westland. Want plezier in het werken is een doel, maar dat wil niet zeggen dat het alleen maar leuk hoeft te zijn en dat het dan wel goed is. “Mandaat van het MT”, legitimatie om buiten, lopend te vergaderen: dat zou helpen om te zorgen dat het niet voelt als spijbelen. Het paraat hebben van verschillende werkvormen ook.

Onderweg naar huis, met een goed gevoel en een Old Amsterdam kaas rijker, bedacht ik me dat het een voordeel was dat zoveel directe collega’s samen aan de workshop deelnamen. Misschien nemen ze elkaar makkelijk op sleeptouw?

Precies toen een paar weken later de kaas op was kreeg ik een mailtje van mijn contactpersoon Willemijn Dooijes, dat ze al een paar keer gelopen had, en verschillende collega’s en de CEO ook. Het beviel hen goed. Yes!

Martine de Vaan

 

De workshop cijfers:  5 C * 1,6 km  *30 min binnen 30 minuten buiten * 15 deelnemers  * 130 cKal