Werkt het eigenlijk, lopend vergaderen?

Geplaatst op: 8 juli 2015

 

In de volgende blog ga ik verder over de overlegstructuur van Weeting, maar eerst de vraag: werkt het nou echt- wandelend vergaderen? Er zijn vele grote namen te noemen van mensen die daarvan overtuigd waren of zijn, waaronder Steve Jobs en Barack Obama. Maar dat zou wat makkelijk zijn.  De laatste jaren is er steeds meer onderzoek gedaan naar de relatie tussen bewegen en het uitvoeren van taken. Bovenstaande afbeelding geeft een compilage van MRI-scans van de hersenen weer van 20 studenten na stilzitten (links) en na 20 minuten bewegen (rechts), gemaakt door Hillman van de universiteit van Illinois in 2013.

Ander onderzoek, dat is uitgevoerd door Colzato in Leiden, geeft aanwijzingen dat zowel convergent als divergent denken verbeterd wordt door bewegen. Dit geldt met name voor proefpersonen die al een basisconditie hebben: op het moment dat het lopen de proefpersoon echt moeite kost, gaat het ten koste van de energie die beschikbaar is voor het overleg. Maar als je conditie zo slecht is – dan heb je een heel ander probleem, en een extra reden om meer te gaan bewegen.

Uit vier experimenten van onderzoekers van Stanford, Oppezzo and Schwartz blijkt dat bewegen met name divergerend denken versterkt- deelnemers waren tot 60% productiever. Het effect trad op bij 80% van de deelnemers. Het effect treed al op na 5 minuten lopen.

Interessante andere bevinding: buiten lopen of een loopband – dat maakte weinig verschil. De productiviteitswinst is dus met name een gevolg van de beweging, en komt in dit geval dus niet door de inspirerende omgeving.

Al met al, bemoedigende cijfers. Als lopend vergaderen minimaal even effectief zou zijn als zittend vergaderen, dan zouden er nog genoeg ANDERE redenen zijn om het te gaan doen: omdat het gezond is, een leuke afwisseling op de vele uren binnen zitten, of omdat je op een andere manier contact maakt met je collega’s. Maar het is dus VEEL effectiever!

Martine de Vaan