Lopen vaker in de media, eerste congres NL op 4 juli 2017

Geplaatst op: 3 juni 2017

Steeds meer artikelen over lopen!

Lopen krijgt sinds kort meer aandacht in Nederlandse media. Dat schrijft Derk van der Laan in zijn blog op www.gewoongezondlopen.nl

In de Volkskrant van 27 mei schrijft verslaggever Tonie Mudde over strategieën die het leven van de stadswandelaar aangenamer maken. Drukte kan worden verminderd door lopers meer te spreiden. Daarvoor komen steeds meer technische snufjes zonder privacy aan te tasten, vertelt Winnie Daamen van de TU Delft. Klachtenlijnen opzetten en snel reageren is een ander advies. De Rotterdamse ambtenaar Bram Klemann runt ‘fietsfan010’ en behandelt daar ook reacties van lopers. Nog belangrijker is dat gebouwen op loopbare afstanden terecht komen en de kwaliteit van de voetgangersverbindingen goed is.

‘Ja, er wordt aan gewerkt’

“Geef de voetganger prioriteit”, zegt Het Parool van 20 mei. Verslaggever Marc Kruyswijk schrijft dat voetgangers, voor zover het zich laat aanzien, de afgelopen jaren met meer zijn. Zij moeten het wel met minder stoep doen. “Ja, er wordt aan gewerkt”,  zegt logistiek deskundige Walter Ploos van Amstel “Maar er is ook sprake van een papieren werkelijkheid”. De Rode Loper bijvoorbeeld moet er voor zorgen dat voetgangers makkelijk vanaf het Centraal Station de Amsterdamse binnenstad door kunnen. In de praktijk staan al die brede stoepen vol obstakels. Fietsenrekken, reclameobjecten, terrassen”.

Voetgangersburgemeester

Ploos van Amstel, door Kruyswijk ‘de ongekroonde voetgangersburgemeester van Amsterdam’ genoemd, vindt dat voetganger nummer één moeten worden. Onderzoekster Julia Briones ziet dat cijfers over voetgangers vrijwel ontbreken, “iets waar volgend jaar werk van wordt gemaakt door de gemeente”.

Niet zelf hoeven nadenken

In haar column ‘De voordelen van een flink eind wandelen’ (NRC van 30 april) schrijft Jannetje Koelewijn: ‘Grote verbeteringen in de volksgezondheid krijg je alleen door maatregelen die voor iedereen gelden en waar je zelf niet over hoeft na te denken’. Zij zegt: maak het normaal om voor kortere afstanden niét de auto in te springen.

Kansen voor ondernemers

In de zaterdagbijlage Werk en Geld gaf het Financieele Dagblad (FD) vorig najaar (16 september 2016)  uitgebreid aandacht aan mijn project ‘Gewoon gezond lopen’. Het accent in het interview lag op het ‘Lopen laten opnemen in het kantoorritme’. Met praktijkvoorbeelden uit allerlei hoeken.

Congres Lopen Loont

Op 4 juli staan voetgangers een dag lang centraal op het congres Lopen Loont. In Rotterdam, georganiseerd door Acquire Publishing. “Het is voor het eerst sinds jaren dat in Nederland weer een voetgangerscongres wordt georganiseerd”, overziet Rob Methorst. Hij is onderzoeker voetgangersveiligheid bij instituut SWOV. Methorst is één van de sprekers.

‘Walk 21’, het meest krachtige internationale forum voor het dagelijkse lopen, stuurt naar het congres zijn directeur Jim Walker. Daarnaast spreken onder meer Rijksbouwmeester Floris Alkemade en Rotterdams verkeerswethouder Pex Langenberg. Natuurlijk kunnen de congresgangers ook naar buiten: er is een keuze aan rondleidingen langs goede voorbeelden.