In de media: interview op Architectenweb

Geplaatst op: 8 augustus 2017

En route (3): Martine de Vaan integreert wandelen in haar werk

De manier waarop we ons door het (stedelijk) landschap bewegen is snel aan het veranderen. Deze zomer interviewt de redactie van Architectenweb daarom een aantal ontwerpers die hier hun eigen visie op of beleving bij hebben. In de derde aflevering vertelt Martine de Vaan (Rijksvastgoedbedrijf en Weeting – have a walking meeting) hoe zij wandelen integreert in haar werk en dagelijks leven.

Zeven kilometer legt Martine de Vaan dagelijks wandelend af. Niet dat de projectmanager duurzame innovatie en gebiedsontwikkeling bij het Rijksvastgoedbedrijf zich hiervoor in allerlei bochten wringt, omlopen naar het werk of het station is voor haar volstrekt overbodig. Ook tijdens werkuren ziet ze voldoende mogelijkheden om een deel van de gestelde loopafstand af te leggen.

“Op een gemiddelde doordeweekse dag vergader ik minimaal drie kilometer”, zegt De Vaan, “verder integreer ik ongeveer anderhalve kilometer wandelen in mijn reizen en bel ik soms lopend. Als ik met vrienden afspreek, gaan we eerst een uur lopen en daarna bijvoorbeeld twee uur wat eten of drinken. Door zo’n combinatie van dingen kom ik aan mijn dagelijks aantal kilometers.”

Zitten
In Nederland ontstaat de laatste jaren steeds meer het bewustzijn dat we te veel zitten. Op kantoor, in de auto, voor de tv, noem de voorbeelden maar op. Zitten is het nieuwe roken, luidt het adagium. Veel kantoren worden al ingericht als ‘gezonde werkomgeving’, waar werknemers meer kunnen bewegen en als ze willen van werkhouding veranderen. De Vaan gaat nog een stap verder, door haar werkomgeving uit te breiden naar buiten.

Lees het hele artikel op de site van Architectenweb